• Lawrenny-01
  • Lawrenny-02
  • Lawrenny-03
  • Lawrenny-04
  • Lawrenny-05
  • Lawrenny-06
  • Lawrenny-07
  • Lawrenny-08
  • Lawrenny-09
  • Lawrenny-10
  • Lawrenny-11
  • Lawrenny-12

Sustainable Extension to an Estate Village in South Wales

This invited RIBA competition sought designs for a substantial extension to Lawrenny, a small village nestled on a quiet peninsular of the Pembrokeshire Coast National Park. Our scheme has a loose grain permeated by a network of small routes, inspired by the existing village context.

The routes converge on a central open space that serves as a social ‘heart’ for the whole village and has an intimate relationship with the surrounding houses and their low-walled gardens. The houses are all organised into small terraced groups that follow the topography of the site. Each house is orientated to achieve a south-facing rear elevation, to make the most of this sunny aspect and the views down the valley.

The housing is designed to be low-carbon, achieving Code Level 5 or 6, with the intention of producing renewable energy through a centralised system, supplying heat, hot water and electricity for the entire village.

Sustainable village extention
for Lawrenny Enterprises
Lawrenny, Pembrokshire
Value £3M
Shortlisted 2008