• LincolnCath-01
  • LincolnCath-02
  • LincolnCath-03
  • LincolnCath-04

New Interpretation Centre & public realm works at Lincoln Cathedral

We were shortlisted to the 2nd stage of the open design competition for a new Interpretation and Visitors’ Centre at Lincoln Cathedral, together with public realm improvements to the Cathedral Close.

Our proposal for the new Interpretation Centre includes the refurbishment of the Old Deanery, and a new building linking through to the Cloisters, which houses a refectory and shop. The new link building forms a shaded courtyard space against the Old Deanery, which serves as a secondary entrance, orientation point, and outdoor terrace for the café.

Working within the wider environs of the Cathedral Close, our approach for the public realm improvements seeks to provide improved legibility to the spatial hierarchy and a new clarity to key linkages. Our proposals reach from Castle Square via Exchequergate, across the West Front “Parvis” and a re-landscaped Dean’s Green, to connect with the proposed Interpretation Centre. A refurbished “Parvis”, with a strong, unifying geometry, and uniform material treatment, would improve and enhance the visual quality and accessibility of the West Front.

Lincoln Cathedral Interpretation Centre
New-build visitors’ centre & public realm improvements
for Dean & Chapter of Lincoln Cathedral
Lincoln, Lincolnshire
Value: £12M
Competition shortlist, 2014